Online gespin

“Stel je voor dat auteurs uit vroegere tijden toegang hadden tot een medium als internet. Stel je voor dat iemand tegen Hemingway zei dat er een pagina bestond waarop iedereen, wereldwijd, toegang had.”

En hij heeft verdomme gelijk. Hemingway, Dickens, Flaubert, zelfs Dahl zouden gezien hebben wat ik niet zag. Het is ongeveer drie jaren geleden dat ik nog publiceerde op deze blog, in de onnozele overtuiging dat ik beter kon. Eens op papier gepubliceerd, ben je auteur. Dan wordt je serieus genomen. Het staat een gepubliceerd auteur niet om ’s avonds tussen de poezen te zitten bloggen. Dat is amateuristisch en schaadt je reputatie als gevestigd auteur. Het soort dat haar eigen werk in boekvorm op de schouw heeft staan, blogt niet meer.

Hoe naïef was ik, en hoe depressief sinds ik al mijn artikels, al mijn reisverhalen, al mijn typerende opwellingen in de donkerte van mijn virtuele lade stopte. Allemaal in de overtuiging dat het niet meer gepast was om ermee te koop te lopen. En toch gaat het hem als auteur niet om die papieren pagina’s die zo professioneel op de tafel van een boekhandel liggen. Mooi, dat wel, en een streling voor het ego. Als Knack je dan drie sterren geeft, zit je even te blinken tussen je poezen. Maar wat doet een schrijfster daarna? Ze schrijft. En ze is blijven schrijven, drie jaren lang, in het geniep.

Ik besef nu dat de reputatie van een blinkende auteur niet afhankelijk is van een gratis wordpress blog. Iedereen weet dat we schooiers zijn omdat we liever zitten te lezen en te schrijven dan te onderhandelen. Let’s stop pretending. Ik ben er weer om te schrijven wat ik te schrijven heb, en de poezen beginnen al te spinnen als ze het leven door mijn vingers horen stromen.

Yes ma’am, I’m back.

Een reactie op “Online gespin

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s