Schrijven zonder vingers II

‘Er is een kans dat je nooit meer met dat hand zal schrijven.’

Dat zei hij niet echt. Hij zei eerder dat er een kans is dat mijn fijne motoriek in dat hand nooit meer terugkomt. Maar dat is wat ik verstond. Dat ik een paar maanden mijn wenkbrauwen met mijn links hand moet epileren, is dan maar zo. Mijn gelakte teennagels waren toch nooit feilloos. Mijn aardappelen eet ik wel met de schil aan. Het zal me allemaal worst wezen. Zolang ik maar terug kan schrijven.

Maar je typt nu toch ook, voel ik je denken. De lichtekooi van Loven, Louise, is volledig met de hand geschreven. En herschreven. Pas wanneer ze volgroeid was, heb ik haar uitgetypt. Om de simpele reden dat uitgevers je dan serieuzer nemen. Na Louise besloot ik maar gewoon te typen zoals alle normale, succesvolle en hedendaagse schrijvers. Just me and my cursor. Het ging vlot, dat schrijven. Iets te vlot. ‘Voor welke doelgroep is dit?’, vroeg mijn uitgever, sceptisch.

En hij had verdorie gelijk. Op een computerscherm verbleken mijn personages. Ze worden sloom, en zwak. De cursor hapt in hun verhaal bij elke getypte letter. Ze praten wel, maar hun gezichten blijven wit.

‘Je bent een schrijfster. En als je wil schrijven, dan vindt je wel een manier om te schrijven. Je past je wel aan.’ Mijn nichtje is vijftien en een mini-me, maar dan slimmer dan ik op die leeftijd was. Ze heeft verdorie ook gelijk. Quit whining, Ineke, en leer met je linkerhand schrijven.

Ondertussen worden mijn personages ongeduldig. Hun leven gaat door. Eén van hen stapt met haar wapens het veld in. Ik loop achter haar aan, struikel en val. Ze keert zich om en trekt een wenkbrauw op. ‘Het is goed, ik kom’, zeg ik, en ik klauter terug recht.

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s